Stručný úvod do teorie pivního pole
(Basic Principles of the Beer Field Theory)
Znalost základů teorie pivního pole má v současné době nejširší
uplatnění v potravinářské chemii, medicíně a hlavně filozofii. Přesto
však by mohlo být užitečné, aby s některými poznatky z teorie pivního
pole byli seznámeni pracovníci jiných oborů, zejména ve
vědecko-výzkumné základně.
Přejděme však k meritu věci:
Základním zdrojem pivních kvant jsou tzv. pivovary, které jakožto
primární centra emitují tato kvanta do center sekundárních, zvaných
obvykle hospodami. (Některé prameny jako např. [3] uvádějí též označení
hostinec, krčma, kořalna, nálevna a restaurace.) Každá hospoda vytváří
kolem sebe vlastní pivní pole. Intenzita tohoto pole je dána spinem,
to jest jaké pivo se točí, zda 10, 11, 12, 13% apod. U hospod se spinem 7 a
8% se dosud existenci vlastního pivního pole nepodařilo experimentálně
prokázat.
Pivní pole je charakterizováno pivočárami, které tvoří soustavu
ortogonálních trajektorií k ekvipivám. Hustota pivočar je mírou
intenzity pivního pole, hustota ekvipiv udává velikost pivopotenciálu.
Účinný dosah pivního pole je různý a nepřímo závisí na pivním
koeficientu pole, který je definován jako počet sekundárních center na
jednotku plochy.
K úplnému průběhu pivního cyklu je nutnou, nikoli postačující
podmínkou existence individua, schopného pivní kvanta absorbovat.
Takové individuum je v pivologické terminologii nazýváno pivníkem,
někdy též méně správně pivařem. Aktivita pivníka, tj. jeho schopnost orálně
přijímat pivní kvanta, je determinována počtem volných měnových
jednotek, jež má pivník k dispozici. Další faktor, determinující
aktivitu pivníka, je pivní kapacita. Tato je dána počtem pivních
kvant, které je pivník schopen absorbovat za jeden pivní cyklus. Zmíněná pivní
kapacita je opět funkcí několika proměnných, z nichž nejvýznamnější je
čas uplynulý od poslední pivoabsorbce a vitální kapacita ledvin, jež
jsou bází pivníkova organismu.
Pohybuje-li se standardní pivník v oblasti účinného dosahu pivního
pole a narazí-li na pivočáru, je touto vtahován dovnitř pole, protože
hospoda má opačný pivní náboj než pivník. Děje se tak pohybem
rovnoměrně zrychleným, až je nakonec pivník hospodou zcela pohlcen. Po
absorbovaní příslušného počtu pivních kvant se náboje pivníka a hospody
vyrovnají.
Vyrovnání je definováno pivočtem, což je počet absorbovaných pivních
kvant za jednotku času. Tento stav způsobí, že mezi vazebnými silami
pivníka a sekundárního pivního centra nastane labilní stav. Při
standardním průběhu se v tomto okamžiku pivník začíná vzdalovat volným
rovnoměrným pohybem.
Pivní cyklus probíhající právě popsaným způsobem se nazývá standardním
či přirozeným.
Přirozený pivní cyklus je schopen absolvovat každý normálně vyvinutý
jedinec. Od počátku objektivní existence pivních polí se však
vyskytují pivníci, u kterých se projevuje pivnictví patologické. Tito
superpivníci (též pijani) se vyznačují shora neohraničenou pivní kapacitou
a
neustalým proměňováním svých měnových jednotek. Pivní cyklus za účasti
superpivníka se nazývá abnormálním. Superpivník se v labilním stavu
nabojů nedává do volného rovnoměrného pohybu, nýbrž se snaží v pivním
centru setrvat co nejdéle, až posléze nabude stejného náboje jako
sekundární pivní centrum a je z něj vypuzen. Dále se potom superpivník
pohybuje nerovnoměrným pohybem (Brownův pohyb) tak dlouho, dokud
nenarazí na pivočáru jiného pivního centra. Jelikož se mezitím
superpivník vlivem tepelné emise nabíjí nábojem opačným než sekundární
pivní centra, je touto opět přitahován, aby neutralizoval vzniklý náboj.
Popsaný proces se opakuje tak dlouho, dokud má superpivník dostatečný
počet volných měnových jednotek. Během svého pohybu vytváří
superpivník kolem sebe vlastni terciální pivní pole, které působí na jiné
pivníky tak, ze se tito nabudí a snadněji reaguji na sekundární pivní pole
hospod.
Za určitých specifických podmínek může dojít k přebuzení
superpivníka a proto jako moderátor působí tzv. zachytne stanice, které
pohlcují a neutralizují superpivníky, působící destrukci nepivních
objektů.
Tolik tedy úvodem.
Literatura:
/1/ Stratton, J.A.: Teorie elektromagnetického pole, SNTL 1961
/2/ Hospr, J.: Příručka pro výčepníky, Merkur 1979
/3/ Kardašova Řečice - Restaurace Na Náměstí - osobni sdělení
/4/ Rektorys a kol.: Přehled užité matematiky, SNTL 1969
/5/ CSN 56 6635