Stručný úvod do teorie pivního pole
(Basic Principles of the Beer Field Theory)
Autor: MUDr. Václav Koral, Csc.
Znalost základů teorie pivního pole má v současné době nejširší
uplatnění v potravinářské chemii, medicíně a hlavně ve filozofii. Přesto
by však mohlo být užitečné, aby s některými poznatky z teorie pivního
pole byli seznámeni i pracovníci jiných oborů. Zejména ve vědecko-výzkumné
základně.
Přejděme však k meritu věci:
- Základním zdrojem pivních kvant jsou tzv. pivovary, které jakožto
primární centra emitují tato kvanta do center sekundarních, zvaných
obvykle hospoda. (Některe prameny, jako např. [3] uvádějí též označení
hostinec, krčma. kořalna, nálevna, nebo restaurace). Každá hospoda vytváří
kolem sebe vlastní pivní pole. Intenzita tohoto pole je dána spinem, to
jest jaké pivo se točí, zda 10, 11, 12, 13% apod. U hospod se spinem 7 a 8%
se dosud existenci vlastního pivního pole nepodařilo experimentálně
prokázat.
- Pivní pole je charakterizováno pivočarami, které tvoří soustavu
ortogonalních trajektorií k ekvipivám. Hustota pivočar je mírou
intenzity pivního pole, hustota ekvipiv udává velikost pivopotenciálu.
Účinný dosah pivního pole je různy a nepřímo zavisí na pivním
koeficientu pole, který je definován jako počet sekundárních center na
jednotku plochy.
- K úplnému průběhu pivního cyklu je nutnou, nikoli postačující
podmínkou existence individua, schopného pivní kvanta absorbovat. Takové
individuum je v pivologické terminologii nazývano pivníkem, někdy též
méně správně pivařem. Aktivita pivníka, tj. jeho schopnost orálně
přijímat pivní kvanta, je determinována počtem volných měnových
jednotek, jež má pivník k dispozici. Dalši faktor, determinující
aktivitu pivníka, je pivní kapacita. Tato je dána počtem pivních kvant,
které je pivník schopen absorbovat za 1 pivní cyklus. Zmíněná pivní
kapacita je opět funkcí několika proměnných, z nichž nejvýznamnější je
čas uplynulý od poslední pivoabsorbce a vitálni kapacita ledvin, jež
jsou bází pivníkova organismu.
- Pohybuje-li se standardní pivník v oblasti ůčinného dosahu pivního
pole a narazí-li na pivočáru, je touto vtahován dovnitř pole, protože
hospoda ma opačný pivní náboj než pivník. Děje se tak pohybem rovnoměrně
zrychleným, až je nakonec pivník hospodou zcela pohlcen. Po absorbování
příslušného počtu pivních kvant se náboje pivníka a hospody vyrovnají.
Vyrovnání je definováno pivočtem, což je počet absorbovaných pivních
kvant za jednotku času. Tento stav způsobí, že mezi vazebnými silami
pivníka a sekundárního pivního centra nastane labilní stav. Při
standardním průběhu se v tomto okamžiku pivník začíná vzdalovat volným
rovnoměrným pohybem.
- Pivní cyklus probihajici právě popsaným způsobem se nazývá standardním
či přirozeným.
- Přirozený pivní cyklus je schopen absolvovat každý normálně vyvinutý
jedinec. Od počátku objektivní existence pivních polí se však vyskytují
pivníci, u kterých se projevuje pivnictví patologické. Tito superpivníci
(též pijani) se vyznačují shora neohraničenou pivní kapacitou a
neustálým proměňováním svých měnovych jednotek. Pivní cyklus za účasti
superpivníka se nazývá abnormální. Superpivník se v labilnim stavu
nábojů nedává do volného rovnoměrného pohybu, nýbrž se snaží v pivním
centru setrvat co nejdéle, až posléze nabude stejného náboje jako
sekundarni pivní centrum a je z něj vypuzen. Dále se potom superpivník
pohybuje nerovnoměrným pohybem (Brownův pohyb) tak dlouho, dokud
nenarazí na pivočáru jineho pivního centra. Jelikož se mezitím
superpivník vlivem tepelné emise nabíjí nábojem opačným než sekundarní
pivní centra, je touto opět přitahován, aby neutralizoval vzniklý náboj.
Popsaný proces se opakuje tak dlouho, dokud má superpivník dostatečný
počet volných měnovych jednotek. Během svého pohybu vytváří superpivník
kolem sebe vlastní terciální pivní pole, ktere působí na jiné pivníky
tak, že se tito nabudí a snadněji reagují na sekundární pivní pole
hospod.
- Za určitých specifických podmínek může dojít k přebuzeni superpivníka
a proto jako moderátor působi tzv. záchytné stanice, které pohlcují a
neutralizují superpivníky, působící destrukci nepivních objektů.
Tolik tedy ůvodem.
Literatura:
- Stratton, J.A.: Teorie elektromagnetického pole, SNTL 1961
- Hospr, J.: Příručka pro výčepníky, Merkur 1979
- Kardašova Řečice - Restaurace Na Náměstí - osobní sdělení
- Rektorys a kol.: Přehled užité matematiky, SNTL 1969
- ČSN 56 6635