Monoceros pracuje na bázi systému GNU/Debian a byl 10. února upgradován na versi Bullseye, neboť současné versi Debianu skončí bezpečnostní aktualizace v červnu tohoto roku.

Upgrade byl ob dvě verse a proběhl poměrně hladce a rychle, ale pochopitelně se neobešel bez obětí. Za nimi stojí vyřazení balíků starého Mailmanu a Drupalu z Debianu.

Starý Mailman, který využíváme na mailing listy (utfa, hea), byl nahrazen novější versí. Správa i prostředí jsou poněkud odlišné, ale snad je to posun k lepšímu. Funkcionalita je beze změn.

Bohužel totéž nemůžeme říct o Drupalu, který byl vyřazen bez náhrady, a jeho databáze “vzala za své, a s ním i vše” (M. Brdečka) v ní vložené. Pro Drupal slzu ronit nemusíme, krachy databáze, ztráta obsahu, byly součástí jeho upgrade snad pravidelné. Je příjemné cítit, jak posedlost redakčními systémy pomalu opouští civilizovaný svět. Snad se brzo dočkáme i patkových fontů.

Webová stránka, kterou čtete, je generována systémem Pelikán. Obsah je uložen v textových souborech a bez databáze, což dává malou jiskřičku naděje do budoucna.

Nejvíc času mne sebralo pře-nastavování Apache tak, aby korektně zobrazoval lokální servery po geniálním nápadu servírovat zelené obdélníky na http://www.physics.muni.cz/ přes proxy ze serveru http://umbraco.physics.muni.cz/ (stranky od sebe nelze rozeznat). Díky tomu, že máme mraky starých odkazů, které počítají s tím, že jsou volané z http://www.physics.muni.cz/, musíme mít seznam výjimek, které ovšem neošetří vše. Je třeba pamatovat, že http://www.physics.muni.cz/ a http://monoceros.physics.muni.cz/ jsou dva rozdílné weby. Problémy, na to vázané, s tím budou už navždy.

Uvedené proxy funguje tak, že když se připojíte na http://www.physics.muni.cz/, pak Apache projde seznam virtuálních domén, zjistí, že chcete danou adresu, naváže spojení s http://umbraco.physics.muni.cz/, a přepošle mu dotaz, Umbraco vygeneruje stránku a ta se zase přes Monoceros přepošle zpět. Lokální přenos je navíc zbytečně šifrovaný. Nedivte se, že je to pomalé a chybové.

Přepsal jsem kompletně konfiguraci Apache. Společně s upgradem je pravděpodobné, že tím vzniknou nějaké další nedostatky, jež bude třeba řešit.

Pro příjem pošty platí návod a nastavení: IMAP na portu 143, STARTTLS, SMTP na 587, STARTTLS. Navíc jsem přidal IMAPs na 993, SSL proto, aby fungoval v zastaralých klientech. Úvahy nad tím, proč je lepší preferovat IMAP na 143 a STARTTLS, najdete na Dovecot SSL.